Articol preluat de pe Profu' de Religie

Am primit pe email de la o mamă:

Am găsit adresa dumneavoastră în căutările mele pe net a unui cadru legal pentru a rezolva o problemă.
Cazul este următorul:
Copilul se retrage de la religie conform legii cu o cerere luată de pe blogul dumnevoastră depusă la secretariatul şcolii după ce în luna noiembrie are o nota de 7 pe o anumită dată (nu mai îmi amintesc).
Cererea este făcută cu data de 1 decembrie şi înregistrată pe data de 4 ... aprobată de conducere, stampilă şi semnatură ... apare scris pe ştampilă, de mână, DE ACORD şi semnătura conducerii.
Copilul nu mai intră de pe data de 1 decembrie la orele de religie. Pe data de 12 decembrie (în absenţa lui, lucru care se poate dovedi) îi apare o nota de 10.
Acum, la sfârşit de semestru, copilul este presat de către dirigintă să intre la ore şi să nu renunţe că altfel media i se va încheia 7 sau, în cel mai fericit caz, i se va face media dintre cele 2 note, conducerea anunţând că cererea va fi luată în considerare doar din semestrul 2 şi în primul semestru i se va încheia media. 
Pe mine mă interesează cadrul legal cu care pot eu combate aceste ameninţări: legi, articole etc.

Articol preluat de pe biziday.ro

Cazul fetiţei de 15 ani fugite de acasă, posibil pentru a se călugări (când scriu asta încă nu este foarte clar acest fapt) a reaprins polemica între atei și dogmatici privind religia în școli. Scriu acest text pentru a vă demonstra că există întotdeauna o cale de mijloc, totul este să ne respectăm unii pe alții și să nu încercăm să ne impunem punctele de vedere. Și pentru unii și pentru alții precizez din start că nu fac parte din niciuna dintre cele două categorii, oamenii ca mine purtând denumirea generică de agnostici (și sunt deopotrivă înjurați și de atei și de credincioși). Nu vreau să intru în detalii pentru că, zic eu, credința sau lipsa ei, sunt chestii personale. Și totuși…

Da, nu este firesc ca la 15 ani un copil să-și dorească să se călugărescă. Dar este stupid să dai vina pe școală pentru asta. Trebuie să fi existat și în familie fie o predispoziție către dogmatism, fie un mediu ostil (de orice natură) care să fi împins ca o reacție de adversitate copilul spre dogmatism.

Articol preluat de pe Blog de femeie tânără

Cred că v-am povestit eu mai demult cum vreau eu să fiu fericită. Cu de-a sila chiar, dacă altfel nu se poate. Așa că am început să studiez problema, să vad cum aș putea să îmi cresc șansele la fericire. Am descoperit că oamenii cei mai mulțumiți de viața lor sunt cei care cred în Dumnezeu.
Ți-ai pierdut slujba? E în regulă, Dumnezeu are un plan. 

E momentul să te retragi în apartamentul tău și să trăiești ca un pustnic cu apă, pâine și rugăciuni. Și dă toți banii tăi Bisericii ori pune-i în cutia milei (tot la popi ajung). 

Te-a părăsit iubitul? Nu dispera, Dumnezeu îți pregătește un bărbat perfect. Fostul nu era suficient de bun pentru tine. Orice dramă te-ar lovi, stai liniștită, Dumnezeu are un plan pentru tine. În plus (și, sinceră să fiu, acesta e argumentul care m-a convins), Dumnezeu e singurul care consideră prostia o calitate. Cu cât ești mai sărac cu duhul, cu atât răsplata ta e mai mare.

Dar să ne întoarcem în tonul serios și să nu creadă prietenii că m-au pierdut pentru totdeauna!

Articol preluat de pe bibliapentrusceptici.ro

din cartea “Cum a devenit Iisus Dumnezeu
Autor: Bart D. Ehrman

[...]
În plus față de considerațiile generale pe care tocmai le-am făcut pentru a pune sub semnul întrebării ideea că Iisus ar fi primit o înmormântare decentă din partea lui Iosif din Arimateea, există trei motive mult mai concrete pentru a pune la îndoială tradiția după care Iisus ar fi beneficiat de o înmormântare decentă, într-un mormânt care ar putea fi ulterior recunosct drept „gol“.

Practica răstignirii în lumea romană

Apologeții creștini susțin uneori ideea că Iisus a trebuit să fie luat jos de pe cruce înainte de apus, vineri, pentru că a doua zi era zi de Sabat și ar fi fost împotriva legii iudaice, sau neconform cu obiceiurile evreilor, să lași o persoană să rămână pe cruce în timpul Sabatului. Din nefericire, dovezile istorice ne sugerează tocmai contrariul. Nu evreii l-au ucis pe Iisus, ceea ce ne arată că ei nu au avut niciun cuvânt de spus cu privire la coborârea lui Iisus de pe cruce. În plus, romanii care l-au răstignit nu au avut nicio preocupare de a se supune legii iudaice, și, practic, nicio grijă față de tradițiile lor. Ba chiar dimpotrivă: când era vorba de a răstigni criminali (în acest caz, cineva acuzat de crime împotriva imperiului) nu exista în mod normal niciun semn de milă sau preocupare pentru tradițiile cuiva. Scopul crucificării era acela de a tortura și umili o persoană cât mai mult posibil, iar aceasta pentru a arăta tuturor trecătorilor ce se întâmplă cu cineva care, în ochii romanilor, nu este decât o persoană care aduce doar necazuri, un scandalagiu. O parte importantă din acest scenariu al umilinței și degradării celui în cauză o reprezenta tocmai lăsarea lui pe cruce și expunerea corpului la atacurile păsărilor prădătoare.

Articol preluat de pe teoriaevo.wordpress.com

Încă din secolul 19, din cauză că scheletele anumitor dinozaurilor semănau foarte mult cu cele ale păsărilor (ambele grupuri depun de asemenea ouă cu coajă, ambele grupuri au solzi – deși păsările au rămas cu solzi doar pe picioare), paleontologii avansau ipoteza că păsările și dinozaurii aveau un strămoș comun – și anume theropozii, dinozauri agili și carnivori care umblau în doua picioare, din ramura cărora care face parte și Tyrannosaurus rex. Există numeroase fosile de theropozi de acum 200 milioane de ani, dar nici o fosilă care să aducă măcar a pasăre. Avem însa fosile de păsări care seamănă cu cele moderne, vechi de 70 milioane de ani. Deci daca teoria evoluției este corecta, ar trebui sa găsim niște fosile intermediare reptilă-pasăre în acest interval, între 200 si 70 milioane de ani.

În 1860, într-o carieră de calcar din Solnhofen Germania, niște muncitori găseau un schelet parțial al unui animal cu pene, dar cu oase ca de dinozaur. După ce British Museum cumpără fosila, sarcina analizei acesteia cade asupra curatorului museului, Richard Owen, iar acesta descrieArchaeopteryx (“aripă preistorică”; astăzi știm că Archaeopteryx a trăit cu aproximativ 145 milioane de ani în urmă) – cum era deja numită fosila – ca fiind o pasăre, deși lui Owen nu-i scapă faptul că scheletul prezenta toate caracteristicile dinozauriene. Pentru că era unul din ultimii biologii reputați care respingeau teoria lui Darwin, Owen nu făcu nici un efort de a asocia fosila cu rudele ei.

Archeopteryx - specimenul din Berlin.

Archeopteryx – specimenul din Berlin.

Unele idei par să moară foarte greu, azi, mă opresc asupra uneia dintre ele, argumentul ontologic (AO), unul dintre agumentele clasice, "din logica pura", pentru existenţa unei divinităţi (ca şi cel cosmologic sau teleologic), argumente care s-ar putea numi "cum să demonstrăm existenţa lui Dumnezeu fără să ne ridicăm din fotoliu" şi, pentru că am gasit unele raţionamente cumva amendabile în speculaţiile asupra venerabilului argument, încerc şi eu un comentariu, mă orientez spre unele aspecte care, cred eu, scapă nu numai intelectului comun, dar şi celor cu un pic de instructie şi agerime. În cele ce urmează, reformulez cu propriile-mi cuvinte opinii ale unor gânditori cunoscuţi, nu pretind că sunt original şi în mod sigur am nevoie de aliaţi capabili, cum spunea unul dintre ei, argumentul nu pare prea convingător, dar "e mai uşor să fii convis de invaliditatea lui decât să-i găseşti slăbiciunile care îl invalidează"(B. Russell).

La începutul lui 2014, H.R. Patapievici a iniţiat o discuţie sub titlul "Argumentul lui Kurt Gödel in favoarea existentei lui Dumnezeu" , avându-l ca invitat pe prof. Mircea Dumitru,

news_cr Ştiri

forum_crForum

evenimente_crEvenimente

echipa_crCine suntem

comunitate_crComunitate

blog_crBlog

o iniţiativă AAR 2014

 
 

Articol preluat de pe bibliapentrusceptici.ro

din cartea “Cum a devenit Iisus Dumnezeu“
Autor: Bart D. Ehrman

[...]
În plus față de considerațiile generale pe care tocmai le-am făcut pentru a pune sub semnul întrebării ideea că Iisus ar fi primit o înmormântare decentă din partea lui Iosif din Arimateea, există trei motive mult mai concrete pentru a pune la îndoială tradiția...

Articol preluat de pe teoriaevo.wordpress.com

Încă din secolul 19, din cauză că scheletele anumitor dinozaurilor semănau foarte mult cu cele ale păsărilor (ambele grupuri depun de asemenea ouă cu coajă, ambele grupuri au solzi – deși păsările au rămas cu solzi doar pe picioare), paleontologii avansau ipoteza că păsările și dinozaurii aveau un strămoș comun – și anume theropozii, dinozauri...

Ai ocazia să contribui la un proiect unic în România: Calendarul științific!

www.CalendarStiintific.ro

Este unul dintre proiectele de tradiție ale ASUR, prin care ne-am propus să popularizăm cercetătorii și descoperirile științifice care ne-au îmbunătățit viața. Peste 30.000 de exemplare au fost distribuite către școli în ani trecuți, iar alte mii de calendare au ajuns la oamenii interesați de cunoaștere.

Articol preluat de pe profudereligie.blogspot.com


„Este evident că valorile spirituale reprezintă un moderator și un factor de echilibru moral-psihic al oamenilor care trăiesc într-o societate puternic marcată de ubicuitatea științei și tehnicii.” Această propoziție din „Pedagogia” lui [[Constantin Cucoș]] (pag 66 - cap. educația intelectuală) mi-a ridicat mari semne de întrebare. Amenințarea strecurată prin neologismul, ce este uzual folosit...

Articol preluat de pe atei.ro

Introducere

Atât crestinii cât si multi non-crestini îl vad pe Isus Cristos ca pe un mare învatator într-ale eticii si ca pe un individ moralmente ireprosabil. Dupa cum ne spune Philip Schaff :

"Este admis pe scara larga [...] ca Cristos ne-a învatat cea mai pura si...

Credință sau afacere?

Credință sau afacere?

04.10.2014 | Editoriale
Accesări: 130

Articol preluat de pe Deyush

No brain, no pain! Dragii mei credincioși, ce s-a întâmplat în țara asta? De ce este totul cu susul în jos!? De ce nu vedeți nimic sau de ce vă faceți că nu vedeți? De ce nu vreți să conștientizați că NU este în regulă ca biserica să fie finanțată din banii statului, din banii tuturor...

Articol preluat de pe Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Recunosc că în ultimul timp am acumulat o frustrare imensă vis-a-vis de propaganda creştină, mai precis cea ortodoxă, desfăşurată în spaţiul spiritual românesc. La prima vedere pare o situaţie echilibrată, cu opţiune liberă: poţi să crezi în ce vrei tu sau să nu crezi deloc. Nu-ţi dă nimeni cu...

Noi postări pe blog

Unde este limita ?

Alex Florescu
Fara sa pretind ca ar fi vreo capodopera literara, am scris o scrisoare deschisa catre BOR care vrea sa construiasca o noua biserica in varful muntilor Bucegi. Nu stiu daca e de mare ajutor, dar daca vi se pare utila, pu ...
Citeşte mai departe...

Insemnări despre cunoaşterea alternativă

Richard-Dawkins-007cr
                Mă trezii pe la 7, băui o cafea.. şi, când am ieşit în mica noastră agora virtuală, am gasit o grămada de graffiti produs ultimele zile de noii membri mai p ...
Citeşte mai departe...

Toamna ciolanelor: a venit circul pupătorilor de ...

Moastenol, tratament universal
Moastenol, tratament universal Mai ţineţi minte vremurile alea „bune” după care suspină creştinopaţii? Vremurile alea medievale, în care biserica era putere supremă, şi comerţul cu moaşte şi relicve era în floare, cand orice bucată de cârpă, aşchie de sicriu, sau bucată aleatorie de cadavru era considerată „relicvă sfântă” şi căpăta o valoare de piaţă inestim ...
Citeşte mai departe...

Salutare!

Acesta este un blog Joomla - Wordpress (corePHP) unde fiecare membru AAR are nivelul de drepturi "autor" in mod automat la inscrierea pe site, Blogăreală plăcută!

 

Comunitatea ateistă,
seculară, umanistă

Grupurile ateilor


 

The Ancestor's Tale

narată de  Richard Dawkins

Profile

FRSFRSL (născut 26 martie1941NairobiKenia) este un eminent etolog britanic, biolog evoluționist și autor. Profesor la Catedra pentru Popularizarea Științei „Charles Simonyi” din cadrul Universității Oxford, din anul 1995 până în anul 2008, în prezent se află în fruntea Fundației Richard Dawkins pentru Rațiune și Știință.

 
 

1.The Conceit of Hindsight

Citeşte mai departe...

 

 

Invitație la dezbatere și reflecție

Ep 1 Ep 2 Ep 3

 

Ep 4

 

Ep 5

in curând... ep 6
 

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) va lansa începând cu luna august 2014 o serie de clipuri video ce prezintă discuții cu bloggeri români și persoane din media, pe tema relației dintre Statul Român și cultele religioase.

Clipurile, cu o durată de 20 - 30 de minute, tratează probleme curente din societate: cum se face și cum ar trebui să fie făcută educația religioasă, care sunt argumentele pro și contra finanțării cultelor din bani publici sau care ar trebui să fie rolul Bisericii în stabilirea politicilor publice.

 

Până în prezent au fost editate cinci clipuri, urmând ca în perioada următoare să fie publicate și alte interviuri video. Clipurile vor fi disponibile pe canalul YouTube al ASUR precum și pe pagina de Facebook

Sunt unii care consideră că morala vine de la Dumnezeu, că doar credinţa în divinitate te poate face bun şi drept. Se înşală amarnic. Morala vine din structura noastră animală.
 

[[Richard Dawkins]] despre religie

tradus de 

 

Documente

Ce gandesc musulmanii din diverse tari despre democratie, Sharia si libertatile individuale? Studiul Pew face un pic de lumina si aduce niste date statistice in discutia despre raportul dintre valorile occidentale si lumea musulmana.

...

Articol preluat de pe OFCR

Noul Cod Penal (2013/2014)


Codul Penal al României, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 510 din 24/07/2009, care va intra în vigoare la data de 1 februarie 2014

CAPITOLUL III : Infracţiuni contra libertăţii religioase şi...


http://www.petitieonline.com/spune_nu_construirii_de_biserici_in_parcul_natural_bucegi

Prin legalitatea discutabilă a unor avize acordate...

Știm că Romania nu e tocmai un focar de progres economic și cultural în Europa, suntem cumva în urmă, dar cât de în urmă?

Jules Ferry

Jules Ferry
Jules François Camille Ferry was a French...

Articol preluat de pe forum.atei.ro

Mihail Bakunin

Quote from: ''Dumnezeu şi statul'', 1874, din James A. Haught, ed., ''2000 de ani de necredinţă: oameni faimoşi cu curajul de a se îndoi''

Toate religiile, cu zeii,...

Articol preluat de pe http://www.edrc.ro/

Introducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) printre actorii care pot juca un rol semnificativ în evoluția extremismului în România reprezintã o evaluare cheie a acestui raport. Mult timp, rolul religiei în dezvoltarea conflictelor a fost subestimat, preferându-se constant interpretarea acestora în termeni ideologici. Mai...

Articol preluat de pe www.education.gouv.fr


Vincent Peillon, ministre de l'éducation nationale, a présenté la Charte de la laïcité à l'École le 9 septembre à la Ferté-sous-Jouarre, dans l'académie de Créteil. La vocation de la charte est de rappeler les règles qui permettent...Formulare pentru retragerea de la orele de religie. Ora de religie: Opțională!

 

Articol preluat:Stop îndoctrinării

odr-page-001odr-page-002

 

UPDATE: Dacă doriți să downloadați formulare (cereri) pentru retragerea de la orele de religie, click Aici.

Pe 10 februarie 2011, Asociaţia Secular-Umanistă din România a lansat campania Stop îndoctrinării religioase în şcoli!. Primul pas al campaniei îl constituie atragerea atenţiei asupra acestei probleme, prin amplasarea mesajului de campanie pe panouri publicitare situate în centrul Bucureştiului, în zona Palatului Cotroceni, a Parlamentului şi a Patriarhiei.

Citeşte mai departe...

 

ASUR lansează a V-a ediţie a concursului “Ziua Astronomiei”

a V-a ediţie a concursului “Ziua Astronomiei”

Sâmbătă, 10 mai 2014, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) lansează concursul online “Ziua Astronomiei”. Aflată la cea de-a cincea ediție, competiția are ca scop promovarea acestei ştiinţe în rândul tinerilor. Temele abordate sunt menite să atragă elevii și studenții cu vârste de până la 26 de ani către studiul astronomiei, iar premiile oferite an de an includ telescoape, laptopuri, enciclopedii, DVD-uri cu documentare și abonamente la reviste de știință.
 

Citeşte mai departe...